• Borderterriersällskapet

Ny snabbare procedur för SLEM-test hos OFA

Uppdaterad: för 6 dagar sedanGenen för SLEM, ”shaking puppy”, är ett rasspecifikt anlag för borderterrier som bara kan testas på det sätt University of Missouri tog fram 2017. DNA-tester för liknande problem i andra raser fungerar inte. Fram till i somras kunde borderterriertestet göras hos AHT, Animal Health Trust, som tyvärr tvingats stänga.

Stora ansträngningar görs för att starta upp ett labb som kan ta över AHTs verksamhet i England, men just nu finns inget europeiskt labb som erbjuder ett riktat test för SLEM hos borderterrier.

BTS rekommenderar i nuläget borderterrierägare att använda det SLEM-test OFA, Orthopedic Foundation for Animals i USA, erbjuder trots att postgången till USA tar lång tid – hittills under coronakrisen kring tre veckor.


OFA ställer nu upp och hjälper oss att korta ner tiden från beställning till leverans med hjälp av en koordinator för Sverige, Anja Svensson, som kan skicka testkit inom Sverige.


När testet beställts hos OFA mailar du en kopia av beställningsbekräftelsen med begäran om att testet ska skickas via den svenska koordinatorn: "Please send the bar code info to the Swedish breed coordinator". Mailet ska gå till tre adressater: Eddie Dziuk edziuk@offa.org Anja Svensson s.anja@outlook.com Jenni Holub jholub@offa.org


Ditt testkit skickas då inte från USA, utan Anja lägger det på en svensk postlåda så snart OFA mailat henne underlag till de papper som ska följa med.

OBS att du måste använda samma mailadress vid beställningen som vid begäran om att testet ska skickas via den svenska koordinatorn. Annars kommer inte OFA att se vilken beställning det gäller!


https://www.ofa.org/diseases/dna-tested-diseases/spongiform-leukoencephalomyelopathy

260 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Drevanlagsprov

BTS bjuder in till Drevanlagsprov Fält den 26 september utanför Gärsnäs i Simrishamns kommun (Skåne). Det är plats för fyra borderterriers på provet, först till kvarn... För att borderterriern ska få

Att föda upp hundar inom SKK

Visste du måste ha ett särskilt tillstånd från länsstyrelsen om du har fler än två kullar per år? SKK har tagit fram en broschyr till dig som är uppfödare inom Svenska Kennelklubben. Här tar vi upp de

Information till uppfödare

Rutiner vid anmälan av parning/valpkull Anmälan av parningar och födda kullar görs via formulär på hemsidan. Sidorna uppdateras av webmaster. Om man vill ta bort parning/kull eller ändra antalet tinga

© 2020 Borderterriersällskapet

Vi finns på Facebook!

Borderterriersällskapet

Borderterriersällskapet är ansluten till Svenska Kennelklubben.

Senast uppdaterat:

2020-09-29 Valplistan

2020-09-17 Vuxen hund sökes

2020-09-12 Parningar

2020-08-28 SLEM-test

2020-08-27 Valphänvisning