top of page

EN KOMPIS MED AKTIVITETSBEHOV

​”Never a better worker in the field, never a better companion by the fire”

"En stor hund i liten förpackning"

"En gång borderterrier alltid borderterrier"

Här kan du läsa mer om rasen vi älskar!

Borderterriern - en kompis med aktivitetsbehov

Borderterriern är till sitt ursprung en grythund och uppskattas även som allsidig jakthund. Den har aldrig blivit "utställningsavlad", utan har förblivit en rustik, sund hund som älskar att arbeta - det må gälla jakt, lydnad, spår, agility eller lek med familjemedlemmarna.
 

Dess förmåga att koppla av mellan passen gör den till en behaglig familjehund - att ligga i knät och gosa och hålla ett öga på kökets aktiviteter hör till favoriterna inomhus.
Borderterrier är en av de friskaste hundraserna idag. En borderterrier på 14 år - pigg och alert - är ingenting ovanligt.

Utseende

Borderterriern är i alla avseenden en mycket välbalanserad

hund med:

  • en behändig storlek - ca 35 cm hög och med vikt runt 7 kg  

  • benlängd, styrka och uthållighet att följa en ryttare till häst 

  • ett utterliknande huvud med bred flat skalle och kraftig nos

  • djup, smal och lång kropp, kraftiga käkar och tänder, löst skinn som gör att den kan "glida" genom trånga passager, och dubbel päls - varm ull underst och sträv vattenavstötande överst - allt detta gör den väl rustad för ett nappatag i gryt.

 

Mentalitet

En borderterrier älskar människor och särskilt barn, som den har stort tålamod med - det är inte i första hand som vakthund man väljer rasen.

En borderterrier är glad och vänlig, kontaktvillig, röstkänslig, klok och stabil. Eftersom den gärna vill vara sin ägare till lags räcker det ofta att skärpa tonen när den gör något galet. Med beröm och uppmuntran lär den sig fort olika saker.

En borderterrier är påhittig och tycker om att stå på egna ben. Den är aktiv till sin läggning och kan sysselsätta sig själv - undersöka alla hål och spår ute, kasta omkring med en leksak inne.

En borderterrier skäller inte i onödan.

En borderterrier samsas och leker gärna med andra hundar. Den startar sällan slagsmål men går heller sällan undan om den blir provocerad.

En borderterrier är en grythund. Den har stor jaktlust - familjens katt och även andra husdjur kan känna sig säkra, men utanför familjekretsen räknas dessa som jaktbyte. Goda grytegenskaper innebär också att hunden har god kontroll över sitt agerande även i starkt stressade situationer och en skärpa som bara tas fram vid verkligt behov. I arbetet som grythund behöver den också god förmåga att koppla av mellan varven – tydlig ”av- och på-knapp”.

 

Aktiviteter

En borderterrier tycker inte om att vara ensam. En heltidsarbetande familj är ingenting för den.

En borderterrier behöver minst en rejäl promenad varje dag. Helst förstås utan koppel i trafiksäker miljö, men huvudsaken är att den får sträcka på benen ordentligt och använda sitt luktsinne.

En borderterrier trivs bättre ju mer den får använda sitt huvud - den är ju en arbetande grythund som behöver kunna fundera ut lösningar på egen hand.

Borderterriern är ursprungligen en grythund och används fortfarande som sådan. Den har idag också blivit populär eftersökshund och kortdrivare på framför allt klövvilt. För den som inte jagar finns många andra aktiviteter som passar borderterrier förträffligt.

I Sverige tävlar man framgångsrikt i lydnad och agility. Även i bruksgrenarna spår och sök finns framgångsrika ekipage. Nosework och rallylydnad blir allt populärare, och i rasen finns flera specialsök- och assistanshundar av olika slag. Därhemma kan man lätt lära in konster av olika slag!

 

Pälsvård

En borderterrier behöver inte mycket pälsvård - en genomkamning då och då, bortplockning av den sträva överpälsen (trimning) 2 gånger om året är fullt tillräckligt för familjehunden.

Den lite händige kan lätt själv lära sig detta. Den sträva pälsen är mycket smutsavstötande, så schamponering behövs sällan.

Leatty Linkup och Leatty Golden Randy, importerade på 1950-talet och ”urhundar” i den svenska populationen. Många av dagens borderterrier härstammar från dessa. De kan sägas vara representanter för två olika typer.

Leatty Linkup och Leatty Golden Randy, importerade på 1950-talet och ”urhundar” i den svenska populationen. Många av dagens borderterrier härstammar från dessa. De kan sägas vara representanter för två olika typer.

Första bordrarna.jpg

Det första paret av rasen borderterrier kommer dock till Sverige redan 1936 genom försorg av Anna Berman, kennel Burren. Happy Thought, i bakgrunden, blev INt.Ch och Sancy Queen födde de första kullarna av rasen i Sverige. Linjen är sedan länge utdöd.

The Percy Hunt 1912 Borderterrierna heter Weddels Rap och Nailer, och de finns bakom många av dagens borderterrier

"The Percy Hunt 1912"

Borderterrierna heter Weddels Rap och Nailer, och de finns bakom många av dagens borderterrier.

 
Historik

Borderterriern härstammar från de gamla jaktterrier som fanns i gränstrakterna mellan England och Skottland (The Border District).

 

Den användes som skadedjurs-bekämpare, främst på räv, och skulle orka följa jaktlaget under en dag och ändå ha krafter kvar att gå ner i grytet, om räven tog sin tillflykt dit. Därför behövdes en högbent, snabb och uthållig hund, tillräckligt smidig för att ta sig igenom trånga passager.

 

Den måste också vara intelligent och självständig, samt kunna samsas med andra hundar i flocken.


Rasens vänner dröjde länge med att få borderterriern godkänd av brittiska kennelklubben, men var rädda att hunden skulle hamna i fel händer, bli en utställningshund och förlora ursprungliga egenskaper.

 

När rasstandarden slutligen skrevs och godkändes på 20-talet kom den sålunda att helt bygga på hundens funktion som snabb och uthållig grythund, vilket den fortfarande gör.

bottom of page